Перо Костадинов

Општина Валандово

Зад нас е период на соработка, заедништво и нови вредности. Поставивме нови цели, изградивме нови темели и тргнавме по патот на развојот.

Развиваме заедница со нови правила, транспарентни институции и солидарност. Општина со чиста животна средина, развиено земјоделство, решени инфраструктурни проблеми и праведност во одлучувањето.

Ја развиваме социјалната компонента, инвестираме по приоритет и не исклучуваме никого.

Општина Валандово – дом на сите граѓани, обединета, посветена на развојот, чистиот воздух, големите срца и насмевките. Заедница која се развива, вклучува и отвора нови перспективи, е нашата цел.

Подавам рака секому, поттикнувам вклученост и посакувам обединети да напредуваме. Да се стремиме кон напредок, да се поддржуваме и да победуваме.

Општина Валандово бележи период на развиток, со капитални проекти во земјоделството, без тешка индустрија. Ја исполнуваме стратегиската цел и градиме развој според екоконцепт. Исто така, повеќекратно се зголемија инвестициите во детската заштита, образованието, во комуналната и патната инфраструктурата. Се поддржуваат културните настани и спортот, се инвестира во развој на туристичко-рекреативни зони, се помагаат социјално загрозените групи граѓани, се поттикнуваат талентираните и се наоѓаме на врвот по транспарентно и одговорно владеење според анализите во државата.

Исправаме децениски неправди кон неколку населени места и ориентирани сме кон секој граѓанин поединечно. Создаваме заедница во која секој е важен и никој не е отфрлен. Сакаме заедничка среќа и веруваме во место под сонцето за секого.

Без омраза, со многу љубов и добра намера. Успехот е заеднички.

Продолжуваме напред!

Пет клучни проекти за иднината на Валандово

Општина Валандово се развива како чиста и земјоделска општина, со современи методи на производство и на преработка на земјоделскиот производ. За наредниот период најавуваме:

 • Изградба на систем за водоснабдување Јужен Вардар фаза III (Валандовско Поле); 
 • Изградба на нова индустриска зона со намена за отворање на откупно-дистрибутивни центри за свежо овошје и зеленчук; 
 • Поддршка на локалните преработувачи на земјоделски производи во набавката на машини и алати за производство на земјоделски аутпут;

Произведуваме здрава храна, квалитетно го преработуваме она што го произведуваме и го трасираме патот на развојот дома. Тоа е нашата цел и од неа нема да отстапиме. Валандово богата, земјоделска и чиста општина, со успешни граѓани и со гарантирана благосостојба за сите.

Валандово, лидер во земјоделско и органско производство

Валандово, паметен град“

Концептот на проектот „Валандово, паметен град“ се однесува на користењето на напредни дигитални технологии за оптимизација на ресурсите, намалување на трошоците, подобрување на квалитетот на животот и за обезбедување подобри услуги за граѓаните. 

 • Инсталација на клауд-системи за паметно осветлување;
 • Поставување на смарт-клупи (паметни клупи) во урбаните зони;
 • Бесплатни wi-fi зони на повеќе локации во Општината;

Определеноста на традиционалните форми за греење како со нафта, јаглен и со дрва, неминовно ни налага да се определиме за алтернативата, а тоа се обновливите извори на енергија. Валандово како општина сместена на крајниот југоисток, изобилува со голем број сончеви денови. Нашето богатство е сонцето и затоа мора да го користиме.. А тоа ќе го постигнеме преку:

 • Субвенции за замена на столарија, поставување на енергетско-ефикасна фасада, поставување на фотоволтаици и енергетско-ефикасни системи за греење во домаќинствата;
 • Нова фасада на објектите за колективно домување (згради);
 • Имплементација на мерки за енергетска ефикасност во јавните објекти;

Валандово – зелена и енергетски ефикасна општина

Монопол = Урбан мол

Еден од најстарите и најголемите објекти во Валандово е старата зграда „Монопол“. Таа е во државна сопственост и оставена е на забот на времето, а Валандово има голема потреба од отворање трговски центар или мол во кој ќе се одвива продажбата на голем број марки, ќе има кафе-барови, игротеки, паркинг-простор и голем број други содржини. Освен тоа, дел од овој објект би претставувал и мултимедијален центар во кој сите Валандовчани кои работат во ИТ-секторот од својот дом, ќе можат своите работни активности да ги извршуваат од еден современо уреден центар.

Здравите навики се клучни за развојот на децата. Пливањето е една од најдобрите дисциплини за правилен развој на децата. Затоа нашата визија е изградба на затворен базен кој ќе може да го користат сите граѓани во текот на целата години. Децата и младите да можат да спортуваат, а возрасните да се рекреираат. Мораме да вложуваме во навиките на младите луѓе да се занимаваат со спорт, да имаме здрав живот, затоа што нема повредно нешто од здравјето и животот на граѓаните.

Затворен базен

Листа на советници за Општина Валандово

 1. Владимир Марков
 2. Надица Недиќ
 3. Нафи Караелмазов
 4. Окан Абдулов
 5. Мила Дончева
 6. Никола Танушев
 7. Марија Петкова
 8. Валентина Јанева 
 9. Владимир Василев
 10. Јасмина Давидовалиева
 11. Пецко Невеселов
 12. Емел Ибраимова 
 13. Рангел Танчев
 14. Марија Јосифовска
 15. Коле Стоев